sobota, 22. november 2014

Kremne rezine





Sestavine za pekač 35 x 30 cm: 


  • listnato testo (1 kocka zamrznjenega ali 2 razvaljani poli)
  • 1 l mleka
  • 30 dkg sladkorja
  • 17 dkg ostre moke
  • 8 jajc
  • 6 lističev želatine
  • 1 vanilijev strok
  • 2 žlici ruma
  • 1 l sladke smetane (alpske)
  • 1 kremfiks
  • sladkor v prahu za posip

Testo razvaljamo na za nožev rob na debelo, položimo na okoli obrnjen pekač, splahnjen z mrzlo vodo. Testo večkrat prepikamo z vilicami. Pečemo na 200-220°C 10-15 min oz do zlato-rjavo hrustljavo zapečenega.

Testo ohladimo in po potrebi obreže
mo na velikost pekača, da se lepo prilega.


Krema:
V kozici zavre
mo mleko (9 dl), vanj damo razpolovljen vanilijev strok, da se pokuha in 1/2 sladkorja.

Rumenjake loči
mo od beljakov.
Beljake dobro stepe
mo z 1/4 sladkorja.

Rumenjake penasto stepe
mo z 1/4 sladkorja. Med mešanjem jim dodamo ostanek hladnega mleka in presejano moko (del ostre moke lahko nadomestimo z mehko, vendar naj bo več ostre).

Med stalnim mešanjem prilije
mo vrelo mleko, v katerem smo pokuhali vanilijev strok in iz njega postrgali semena. Kremo prelijemo v posodo z debelim dnom in kuhamo - vre naj 9 min. Pazimo, da dobro mešamo in da imamo ravno kuhalnico, s katero lepo pobiramo kremo iz dna posode. Če se delajo grude kreme, si lahko pomagamo z mikserjem, da jih raztopimo.

Pazi
mo, da krema ne vre preveč, ker se zelo hitro prismodi.
Previdno, če kremo kuha
mo na ognju - če imamo izbiro, raje kuhajmo na elektriki.

Namoči
mo želatino in jo nato segrejemo, da se utekočini.

Kuhano kremo odstavi
mo in dodamo rum, stopljeno želatino ter beljake. Beljake vmešamo s šibo ali spatulo, s hitrimi dvigi kreme od spodaj navzgor.

Kremo zlije
mo v globok pekač, v katerem je že 1 oblat testa. Počakamo, da se ohladi, nato namažemo še smetano, pokrijemo z drugo oblato testa, posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.

Hrani
mo obvezno v hladilniku! Pazimo, da niso kremšnite predolgo zunaj na sobni temperaturi!

Sladko smetano lahko naredi
mo iz pol rastlinske in pol alpske ali iz same alpske. Sama rastlinska ni ravno najboljša, je pa fina v kombinaciji z alpsko, ker da večji volumen in je taka zmes bolj rahla. V kombinaciji naj bo več alpske. 


Najbolje je, da si testo in kremo pripravimo že večer pred serviranjem, smetano pa na mažemo tik pred serviranjem. Krema se mora dobro ohladiti in strditi. 


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar