Sestavine za pekač 35 x 30 cm:
- listnato testo (1 kocka zamrznjenega ali 2 razvaljani poli)
- 1 l mleka
- 30 dkg sladkorja
- 17 dkg ostre moke
- 8 jajc
- 6 lističev želatine
- 1 vanilijev strok
- 2 žlici ruma
- 1 l sladke smetane (alpske)
- 1 kremfiks
- sladkor v prahu za posip
Testo razvaljamo na za nožev rob na debelo, položimo na okoli obrnjen pekač, splahnjen z mrzlo vodo. Testo večkrat prepikamo z vilicami. Pečemo na 200-220°C 10-15 min oz do zlato-rjavo hrustljavo zapečenega.
Testo ohladimo in po potrebi obrežemo na velikost pekača, da se lepo prilega.
Krema:
V kozici zavremo mleko (9 dl), vanj damo razpolovljen vanilijev strok, da se pokuha in 1/2 sladkorja.
Rumenjake ločimo od beljakov.
Beljake dobro stepemo z 1/4 sladkorja.
Rumenjake penasto stepemo z 1/4 sladkorja. Med mešanjem jim dodamo ostanek hladnega mleka in presejano moko (del ostre moke lahko nadomestimo z mehko, vendar naj bo več ostre).
Med stalnim mešanjem prilijemo vrelo mleko, v katerem smo pokuhali vanilijev strok in iz njega postrgali semena. Kremo prelijemo v posodo z debelim dnom in kuhamo - vre naj 9 min. Pazimo, da dobro mešamo in da imamo ravno kuhalnico, s katero lepo pobiramo kremo iz dna posode. Če se delajo grude kreme, si lahko pomagamo z mikserjem, da jih raztopimo.
Pazimo, da krema ne vre preveč, ker se zelo hitro prismodi.
Previdno, če kremo kuhamo na ognju - če imamo izbiro, raje kuhajmo na elektriki.
Namočimo želatino in jo nato segrejemo, da se utekočini.
Kuhano kremo odstavimo in dodamo rum, stopljeno želatino ter beljake. Beljake vmešamo s šibo ali spatulo, s hitrimi dvigi kreme od spodaj navzgor.
Kremo zlijemo v globok pekač, v katerem je že 1 oblat testa. Počakamo, da se ohladi, nato namažemo še smetano, pokrijemo z drugo oblato testa, posujemo s sladkorjem v prahu in razrežemo.
Hranimo obvezno v hladilniku! Pazimo, da niso kremšnite predolgo zunaj na sobni temperaturi!
Sladko smetano lahko naredimo iz pol rastlinske in pol alpske ali iz same alpske. Sama rastlinska ni ravno najboljša, je pa fina v kombinaciji z alpsko, ker da večji volumen in je taka zmes bolj rahla. V kombinaciji naj bo več alpske.
Najbolje je, da si testo in kremo pripravimo že večer pred serviranjem, smetano pa na mažemo tik pred serviranjem. Krema se mora dobro ohladiti in strditi.
Ni komentarjev:
Objavite komentar