sreda, 1. oktober 2014

Pecivo z jabolčno čežano


V jeseni je obilo svežih jabolk. Iz njih lahko pripravite jabolčno čežano, ki jo uporabite za okusno sladico.





Pecivo pripravimo v srednje velikem pekaču.

BISKVIT: 
  • 5 jajc 
  • 4 žlice sladkorja 
  • 4 žlice moke 
  • vanilijev sladkor
  • ščepec soli
Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake polagamo v malo skledico, ki smo jo poprej oplaknili z vodo. 
Beljake stepamo s ščepom soli. Ko so že skoraj stepeni, med mešanjem dodajamo sladkor in vanilijo. Beljak stepamo do "trdih vršičkov". 
Med počasnim mešanjem dodajamo po en rumenjak. Za rumenjaki na nežno vmešamo še moko - masa mora biti res lahka in puhasta, da bo biskvit nato tudi puhast. 
Moka zaradi rahle mase ne potrebuje pecilnega praška. Če pa se vam zdi, da ste maso preveč stepli in je izgubila rahlost, pa lahko dodate še med malo moke vmešan pecilni prašek. 
Pekač namastimo z maslom, pomokamo z ostro moko in enakomerno razporedimo maso.
Pečemo na 175-180 °C 15-20 minut. Koliko časa se peče, je odvisno od temperature in pečice. 

JABOLČNA ČEŽANA: 
Jabolka operemo, olupimo, narežemo na krhlje in sproti polagamo v lonec z vodo, v katero smo dodali sok limone. Limona preprečuje porjavitev jabolk. 
Paziti je potrebno, da je lonec dovolj velik oz. da se ga ne napolne preveč, saj se jabolka med kuhanjem zelo dvignejo. 
Vode v loncu naj bo največ 1/4 višine jabolk, saj jabolka tudi sama oddajo nekaj vode. 
Jabolkam med kuhanjem dodamo žličko cimeta, ščep mletih klinčkov, vanilijev sladkor in po okusu še sladkor. Klinčkov je lahko hitro preveč, če jih dodamo v prahu. Če pa imamo cele, pa jih par pokuhamo v lončku v vodi in jabolkam dodamo le vodo. 
Ko jabolka zavrejo, jih kuhamo še 15 do 20 minut. Kuhana so, ko so vsa mehka. 
Ko jabolka odstavimo z ognja, dodamo na vrh par rezinic limonine lupinice - pazimo, da je čim manj belega dela, ker ta greni. Po približno petih minutah lupinice odstranimo in premešamo, da se okusi razporedijo. Nekaj tekočine prelijemo preko biskvita, da ga sočimo, ostala jabolka pa spasiramo s paličnim mešalnikom. Poskusimo in po okusu dodamo sladkor ali limono - čežana mora biti osvežilnega kislastega okusa. 
Čežano  prelijemo preko biskvita in počakamo kakšne pol ure, da se vpije v biskvit.

PUDING: 
Po navodilih skuhamo vanilijev puding - za srednji pekač bosta dovolj že dva pudinga, če pa puding obožujete, pa lahko skuhate tri :) 
Skuhan puding še vročega prelijemo preko čežane. Ohladimo na sobno temperaturo, nato pa postavimo za nekaj ur v hladilnik, da se celotna sladica ohladi. 

SMETANA: 
Stepemo alpsko smetano z vanilijevim sladkorjem in jo namažemo preko ohlajene sladice, povrhu pa še posujemo z benkotom. 



In za konec še namig - jabolčna čežana lepo počaka zimske mesece, če jo vložite. Sladica bo tako še hitreje pripravljena. 


Dober tek ♥♥♥ 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar